Daria Lorenci-Flatz u Taormini dobila nagradu za ulogu u filmu “Mater”; film kreće na turneju ljetnim kinima

Za ulogu Jasne u filmu “Mater” redatelja Jure Pavlovića Daria Lorenci-Flatz dobila je nagradu za najbolju glumicu na 66. Taormina Film Festivalu održanom prošlog tjedna u gradu Taormina na Siciliji. Film “Mater” bio je u natjecateljskom programu tog festivala, a ova vijest odličan je uvod u ljetnu turneju filma otvorenim kinima širom jadranske obale.

“Profinjena interpretacija koja je uspjela progresivno uključivati gledatelja, sve dok ne prihvati lik normalne (bilo koje) žene, čak i one koje je malo udaljena od svijeta, koja na kraju pokaže svoju humanost dopuštajući gledatelju da sudjeluje u tome”, stoji u objašnjenu žirija.

Zahvaljujući žiriju festivala putem video poruke, Daria Lorenci-Flatz istaknula je kako ovu nagradu posvećuje svim ljudima u svijetu koji su bili primorani napustiti svoj dom zbog rata ili ekonomske krize, poput nje same koja je morala napustiti Sarajevo tijekom rata. “To iskustvo utkala sam u lik Jasne i nadam se da filmovi koje radimo barem malo mogu promijeniti svijet i dati nam nadu da ćemo jednog dana živjeti na boljem mjestu”, izjavila je glumica.

Film “Mater” je svjetsku premijeru imao krajem prošle godine na ‘Black Nights’ filmskom festivalu u Tallinnu, a prikazan je i na beogradskom FEST-u početkom ove godine gdje je nagrađen kao najbolji film regije. Hrvatska premijera bila je nedavno na otvaranju Festivala mediteranskog filma u Splitu u Ljetnom kinu Bačvice što je bio uvod u ljetnu turneju tijekom koje će film biti prikazan na platnima brojnih kina koja djeluju u sklopu Kina Mediteran te u ostalim kinima pod otvorenim nebom. 

Turneja započinje već 20. srpnja na Bačvicama, potom film seli u Ploče gdje će biti prikazan 28. srpnja pred publikom rodnog grada redatelja Pavlovića. Na otoku Hvaru igra 31.7. u Jelsi, a 1.8. u gradu Hvaru. U korčulanskom kinu na rasporedu je 2.8. Na Braču je u Supetru 6.8. u sklopu Brač Film Festivala, a dan kasnije u Bolu. 

Pred dubrovačkom publikom igrat će 9.8., potom na otoku Šipanu 10.8., u Šibeniku 12.8. Film igra i na Mljetu 6.8., u Selcima na Braču 18.8. te na Lastovu 25.8., a tijekom ljeta bit će dopunjavana lista kina i dodavane dodatne projekcije prema interesu publike kojeg sigurno neće nedostajati. Ažurirane informacije o rasporedu projekcija bit će dostupne na Facebook stranici filma.

Radnja filma “Mater” prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi svoju oboljelu staru majku Anku premjestila u starački dom. Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju, a film su montirali Jure Pavlović i Dragan Von Petrovic. Zvuk je oblikovao Martin Semenčić, a kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović. 

“Mater” je nastala u produkciji hrvatske Sekvence te koprodukciji srpskog Wake Up Film & Video Productiona, francuskog Les Films de l’oeil sauvage te bosanskohercegovačkog Udruženja Novi Film. 

 

Produkcija

logo image logo image logo image logo image logo image

Zlatni partneri

logo image logo image

Ekskluzivni partner

logo image

Prodajni partner

logo image